Sernik z białą czekoladą i truskawkami


Ten przepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody.


Składniki: 
  • 100 g kruchych ciastek
  • 100 g masła
  • 500 g truskawek
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g serka typu Philadelphia
  • 25 g cukru
  • 170 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:

W blenderze kruszymy ciastka, a następnie łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek  z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. 

Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. 

Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. 

Wskazówki:

Sernik trzymać w lodówce  minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje.




0 komentarze