Ciasto z gorzką czekoladą a'la brownie



Przepyszne, znane na cały świat, ciasto czekoladowe, choć mimo gorzkiej czekolady dość słodkie, ale rozpływające się w ustach. Jednym słowem obłędne, najlepiej smakuje z mocnym espresso ;)


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kostka masła zawartość tłuszczu 83%
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek

Sposób przyrządzenia:

Kostkę masła roztapiamy i rozpuszczamy w nim 2 tabliczki czekolady. Studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości wlewamy roztopioną czekoladę z masłem.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach.




1 komentarze