Bezy

Bezy


Na pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię bezy kupionej w cukierni dlatego wykonuję ją sama...ta domowej roboty jest cudownie ciągnąca się w środku. Po prostu pycha. 


Składniki:
  • 2 białka
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia:

W misce umieszczamy białka, dodajemy odrobinę soli i miksujemy, stopniowo dodając cukry, aż piana będzie sztywna. (po odwróceniu miski do góry dnem, białka nie mogą z niej wypaść ;) )

Na blachę, wyłożoną papierem, układamy łyżką bezy w odstępach 2-centymetrowych. Pieczemy je 45 minut w 140 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku na następne 45 minut, by całkowicie wyschły.

0 komentarze