Smaczne, a do tego ślicznie wyglądające na stole przekąski, którymi można ugościć przyjaciół. "Środki" tortilli mogą być dowolne i może Was ograniczać tylko wyobraźnia. Dziś podam swoje dwie propozycje, jedną na zimno a drugą na ciepło.
Tortilla na zimno z łososiem
Składniki:
- placki tortilli
- wędzony łosoś norweski w plastrach
- serek np. almette czy inny naturalny
- świeży koperek
Sposób przyrządzenia:
Serek naturalny mieszamy ze świeżym bądź mrożonym koperkiem. Rozkładamy placki tortilli i smarujemy je przygotowanym serkiem, następnie układamy łososia. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy ukośnie, żeby jeszcze ładniej wyglądały. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej je było sięgnąć z talerza i zjeść :)
Tortilla na ciepło z szynką i pomidorem
Składniki:
- placki tortilli
- żółty ser
- ser mozzarella
- kilka plastrów szynki
- pomidor
- świeża bazylia
- majonez
Sposób przyrządzenia:
Już na samym początku możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry) i na koniec układamy świeżą bazylię. Najlepiej mieć kogoś do pomocy przy zawijaniu tortilli. Wszystkie brzegi zaginamy do środka by nic nie wypłynęło podczas podgrzewania w piekarniku, a następnie zwijamy. Ja taki rulonik owijam w folię aluminiową, także po to by utrzymał się kształt, następnie chowam do lodówki, a najczęściej podgrzewam dopiero, gdy goście już są. Przed włożeniem do piekarnika ściągam folię i piekę 10-15 minut, by sery się rozpuściły. Kroić na kawałki, gdy trochę przestygnie. Smakuje także podana na zimno.
2 komentarze
Uwielbiam quesadillas. Zwłaszcza jak są niespodziewani goście :)
OdpowiedzUsuńfjny pomysl, musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuń