Tort bezowy



Po dłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na okres wiosenno-letni, kiedy pojawiają się świeże owoce. Nie obawiajcie się, że beza Wam nie wyjdzie, że jest za trudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania!

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce

Sposób przyrządzenia:

Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy tortu w tortownicy, bo nie uda się go wyjąć po upieczeniu a cały urok w wyglądzie :) 

W misce umieszczamy 6 białek z odrobiną soli, wtedy piana na pewno ubije się szybciej...stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, miksujemy do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Do ubitych białek dodajemy łyżeczkę octu 10% i kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. 

Ubite białka wykładamy na obrysowany okrąg na blasze do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 1,5 godziny. Bezę studzimy, około godziny, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po osuszeniu bezy zabieramy się za ubicie słodkiej śmietanki z cukrem pudrem. Ponieważ tort jest słodki, to ja dodaje maksymalnie 3 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania śmietanki dodaję 2 śmietan fixy żeby utrzymać ładną jej konsystencję. 
Śmietanę wykładam na tort bezowy i dekoruję świeżymi owocami. Zapewniam, że wszystkim posmakuje! 

3 komentarze