Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką



Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób.
Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.


Składniki:
  • 2 kg karkówki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 2 duże pomidory
  • ketchup

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach).

W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
  1. 1/4 plastrów karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę
  2. 1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek
  3. 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę
  4. 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorów
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut.

1 komentarze