Pierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z kurczaka panierowanych w jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście nie przetrzyma się jej za długo w piekarniku.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ser pleśniowy u mnie niebieski
- 2 pomidory suszone w oleju (mogą być suszone)
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, mielona czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka rozdzielam na 2 pojedyncze. W każdej wykrawam nożem kieszonkę, dość dużą aby zmieścił się plasterek sera oraz pokrojony w kosteczkę pomidor suszony. Z wierzchu pierś solimy, delikatnie skrapiamy oliwą bądź można oliwą, w której były pomidory, kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję kurczaka jeszcze zmieloną papryką oraz bazylią i oregano.
Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki.
1 komentarze
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń