Racuchy na jogurcie


Racuchy na jogurcie

To chyba najprostszy przepis na szybką przekąskę na przykład dla dziecka, zresztą któż z nas nie lubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa.

 Składniki:
  • 8 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • duży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smażyć należy na małym ogniu, bo inaczej szybko się spalą, a w środku będą surowe. Najlepiej ułożyć racuszki na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki można podawać w konfiturami, owocami, cukrem pudrem, czy syropem klonowym.

1 komentarze

  1. zaciekawił mnie ten blog napisany w fajnym języku ! jest miły dla oka :)

    OdpowiedzUsuń