Powrót do Włoch. Cantuccini zwane też cantucci lub biscottii di Prato to włoskie
ciasteczka z migdałami, które pochodzą z Toskanii. Zwane są łamaczami zębów ;) są dość twarde, dlatego tuż przed zjedzeniem macza się je w winie VIN
SANTO produkowanym także w Toskanii. Z podróży przywiozłam sobie takie wino,
ale jeśli Wy akurat takiego nie macie, możecie maczać ciasteczka w kawie.
Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie, są bardzo chrupiące.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego (ale można użyć białego)
- 250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 żółtko i 1 łyżka mleka
Sposób przyrządzenia:
Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.
Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku miejscach, by zmieściły się na blasze.
Wałki ciasta układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tych 20 minutach wyjmujemy ciasto i kroimy na dowolne kawałki. Studzimy piekarnik do 160 stopni i znowu wkładamy ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut.
Ostudzone ciasteczka umieszczamy na dobę w puszce.
Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku miejscach, by zmieściły się na blasze.
Wałki ciasta układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tych 20 minutach wyjmujemy ciasto i kroimy na dowolne kawałki. Studzimy piekarnik do 160 stopni i znowu wkładamy ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut.
Ostudzone ciasteczka umieszczamy na dobę w puszce.
1 komentarze
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń