Przepyszne, znane na cały świat, ciasto czekoladowe, choć mimo gorzkiej czekolady dość słodkie, ale rozpływające się w ustach. Jednym słowem obłędne, najlepiej smakuje z mocnym espresso ;)
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła zawartość tłuszczu 83%
- 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
Sposób przyrządzenia:
Kostkę masła roztapiamy i rozpuszczamy w nim 2 tabliczki czekolady. Studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości wlewamy roztopioną czekoladę z masłem.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach.
1 komentarze
Mmmmm jadłabym, ale muszę się ograniczać ;)
OdpowiedzUsuń