Pomysłów na zapiekanki jest całe mnóstwo. Tym razem wymyśliłam zapiekankę z mięsem mielonym oraz składnikami, które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno jeszcze kiedyś powtórzę. Zachęcam do wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni.
Składniki:
- opakowanie makaronu penne 500 g
- 0,5 kg mięsa mielonego
- marchew + groszek ze słoika
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sos pomidorowy 500 g
- ser do starcia
- sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku.
Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Mięso z sosem mamy gotowe. Teraz zabieramy się za sos czosnkowy.
Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser.
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na maksymalnie 25-30 minut.
1 komentarze
Często robię zapiekanki, ale zapiekanie ich sosem czosnkowym to dla mnie nowość. Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuń