Parówki w cieście twarogowym



Przepis na te parówki dostałam od siostry, sprawdziły się jako przekąska wśród jej znajomych. Zazwyczaj robiłam parówki w cieście francuskim, a tym razem postanowiłam pokazać wersję na
pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek.

Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag twarogu półtłustego
  • 8 parówek z szynki (93% mięsa)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję.

Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie. 

Całość pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok 15-20 minut.

0 komentarze