Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywania

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie


Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z klasyczną wersją ciasta z kruszonką ewentualnie z owocami, a dziś przedstawię przepis na ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale także unikatowo wygląda. To drożdżowe je się po prostu oczami :) 


Składniki na zaczyn drożdżowy: 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • około 3 łyżki mąki pszennej

Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy cukrem, następnie wlewamy delikatnie podgrzane mleko a na koniec dodajemy mąkę...wszystko mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W czasie, kiedy drożdże wyrastają, do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki.

Składniki: 
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do powyższych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie roztapiamy około 70 gram masła oraz przygotowujemy keksówkę o długości 25 cm (ja wykładam ją papierem do pieczenia).

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy w dość duży prostokąt. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem (ok. 80g) wymieszanym z 2 łyżkami cynamonu (troszkę zostawiamy do posypania ciasta na wierzchu).

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie

Ciasto dzielimy na mniej więcej równe paski.

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie

Układamy jeden na drugim, a następnie kroimy na kolejne równe części i układamy ściśle w keksówce.

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie

Ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Tuż przed włożeniem do piekarnika, wierzch ciasta smarujmy roztopionym masłem i posypujemy pozostałym cukrem z cynamonem.

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Ja zawsze przykrywam wierzch folią aluminiową, żeby nie nabrał zbyt intensywnego koloru, który i tak nadaje już cynamon, a pod koniec pieczenia ją ściągam. Podany czas jest zawsze orientacyjny, w zależności od piekarnika. Ciasto zależy sprawdzić wykałaczką. Jeśli będzie sucha, bez kawałków ciasta, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywanie















9 komentarze

  1. ostatnio widziałam ten sam przepis tylko z kawą, podobni aromat był nieziemski!

    OdpowiedzUsuń
  2. rok temu udałam się na terapie, czułam się nieszczęśliwa i zagubiona, na terapii zalecono mi znaleźć zajęcia które sprawiają mi przyjemność i tym zajęciem okazało się gotowanie i pieczenie, teraz nie wychodzę z kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń