Chałka



Któż nie lubi pysznej, słodkiej chałki?! Wydaje się, że nie ma lepszej niż ta, którą kupujesz w sklepie? Otóż nic bardziej mylnego! Chałka z tego przepisu jest o niebo lepsza. Idealna do kawy...z masłem czy dżemem własnej roboty. Polecam i dzielcie się swoimi wrażeniami, jak wyszły Wasze wypieki!


Składniki na chałkę:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Lekko ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Zaczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

W czasie, kiedy zaczyn rośnie wsypujemy (najlepiej do miski od miksera) resztę z 0,5 kg mąki, cukier, sól, jajko, roztopione i ostudzone masło i na koniec...wyrośnięty już zaczyn.
Ja wyrabiam ciasto w mikserze, bo jest mniej pracy ;) i wiem, że będzie wyrobione idealnie ;) ciasto zostawiamy na około godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 

Po godzinie, ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy wałek, by móc zapleść warkocz. Z podanej ilości składników, powstaje jedna chałka.


Chałkę umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

Kruszonka:
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (pieczenie góra-dół).

4 komentarze