Któż nie lubi pysznej, słodkiej chałki?! Wydaje się, że nie ma lepszej niż ta, którą kupujesz w sklepie? Otóż nic bardziej mylnego! Chałka z tego przepisu jest o niebo lepsza. Idealna do kawy...z masłem czy dżemem własnej roboty. Polecam i dzielcie się swoimi wrażeniami, jak wyszły Wasze wypieki!
Składniki na chałkę:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 70 g masła
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Lekko ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Zaczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
W czasie, kiedy zaczyn rośnie wsypujemy (najlepiej do miski od miksera) resztę z 0,5 kg mąki, cukier, sól, jajko, roztopione i ostudzone masło i na koniec...wyrośnięty już zaczyn.
Ja wyrabiam ciasto w mikserze, bo jest mniej pracy ;) i wiem, że będzie wyrobione idealnie ;) ciasto zostawiamy na około godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po godzinie, ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy wałek, by móc zapleść warkocz. Z podanej ilości składników, powstaje jedna chałka.
Chałkę umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 20 g masła
- 20 g cukru
Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (pieczenie góra-dół).
4 komentarze
WOW! Uwielbiam taką chałkę z masełkiem!
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, potwierdzam! :)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ja zawsze po takim gotowaniu mam tonę zmywania!
OdpowiedzUsuń