Ciasteczka owsiane



Ciasteczka owsiane są bardzo pożywną przekąską. Z moją rodziną zajadaliśmy się nimi podczas wędrówki po górskich szlakach, gdyż dostarczają energii na długi czas.


Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru białego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i uformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wskazówki:

Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.

Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy.

Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk, zależy od wielkości uformowanych ciasteczek.

0 komentarze