Ciasteczka owsiane są bardzo pożywną przekąską. Z moją rodziną zajadaliśmy się nimi podczas wędrówki po górskich szlakach, gdyż dostarczają energii na długi czas.
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru białego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki masła orzechowego
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i uformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wskazówki:
Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.
Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy.
Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk, zależy od wielkości uformowanych ciasteczek.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wskazówki:
Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.
Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy.
Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk, zależy od wielkości uformowanych ciasteczek.
0 komentarze