Muffinki z bananami i czekoladą



Pyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na przyjęciach urodzinowych zwłaszcza dla dzieci oraz na wyjazdach czy piknikach.




Składniki mokre:
  • 4 banany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao  
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie mokre składniki blendujemy, zaś suche przesypujemy do miski. Do składników suchych przekładamy rozdrobnioną na małe kawałeczki czekoladę, mieszamy,  a następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy.

Wskazówki:

Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. 

Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.

Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut.




0 komentarze