Pyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na przyjęciach urodzinowych zwłaszcza dla dzieci oraz na wyjazdach czy piknikach.
Składniki mokre:
- 4 banany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie mokre składniki blendujemy, zaś suche przesypujemy do miski. Do składników suchych przekładamy rozdrobnioną na małe kawałeczki czekoladę, mieszamy, a następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy.
Wskazówki:
Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu.
Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.
0 komentarze