Składniki:
- 2 cukinie
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 100 g ryżu
- pół czerwonej i pół żółtej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)
- ser feta do położenia na wierzchu
- ser żółty do starcia
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz.
Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.
Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.
Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.
Wskazówki:
Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze lepsze.
0 komentarze