Cukinia zapiekana z mięsem mielonym



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)
  • ser feta do położenia na wierzchu
  • ser żółty do starcia
  • olej do smażenia



Sposób przyrządzenia:

Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. 

Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. 
Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.

Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.


Wskazówki:

Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze lepsze.

0 komentarze