Pesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.
Składniki na pesto:
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- spora garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)
- sól, pieprz
Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim parmezan.
Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią.
0 komentarze