Makaron z kurczakiem i pesto


Pesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.



Składniki na pesto:

  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • spora garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.


Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim parmezan.

Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią.

0 komentarze