Drożdżowe racuchy z jabłkami




Tym razem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jabłka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone w palcach drożdże, wsypujemy cukier a na koniec wlewamy połowę letniego mleka. Niczego nie mieszamy tylko odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką. 

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę.

Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli jajko, resztę letniego mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Racuchy smażymy na gorącym oleju.

0 komentarze