Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- bułka tarta
- pęczek szczypiorku
- trochę suszonej lub świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Nie będę ukrywać, że nie lubię ścierać marchewki na tarce, dlatego wykorzystuję w tym celu malakser, który wykona za mnie robotę w minutę. Uzyskuję w ten sposób marchewkę startą na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, dodajemy do marchewki także jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie znowu wykorzystujemy cudowne urządzenie jakim jest blender ręczny, żeby uzyskać gładką masę.
Dodajemy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. W zależności od konsystencji dodajemy jeszcze bułkę tartą.
Z gotowej masy formujemy okrągłe kotlety (jak na mielone), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z 4 dużych marchewek uzyskamy około 10 kotletów.
0 komentarze