Przepis na danie znanego kucharza Karola Okrasy został zaciągnięty ze strony http://kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka. Praktycznie o każdym daniu piszę, że jest pyszne, ale umieszczam tylko potrawy, które uważam, że są naprawdę smaczne i warte spróbowania. Do takich dań należy właśnie włoskie danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust.
Składniki do wykonania kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- świeża szałwia
- szynka parmeńska
- żółty ser w kawałku
- sól, pieprz
Składniki do przyrządzenia kaszy:
- szklanka kaszy jęczmiennej
- czosnek
- świeża szałwia
- oliwa z oliwek
- 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)
- suszone pomidory
- sól, pieprz
Składniki sosu:
- pół małej cebuli
- ćwiartka czerwonej papryki
- czosnek
- mała śmietana 12% lub 18%
- odrobinę wina (można pominąć)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia kurczaka:
Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)
Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach.
Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).
Sposób przyrządzenia kaszy:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony czosnek oraz 2-3 listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.
Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:
- ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wody
- ugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wody
Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być).
Sposób przyrządzenia sosu:
Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.
Smacznego
Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.
Smacznego
0 komentarze