Saltim bocca

Saltim bocca



Przepis na danie znanego kucharza Karola Okrasy został zaciągnięty ze strony http://kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka. Praktycznie o każdym daniu piszę, że jest pyszne, ale umieszczam tylko potrawy, które uważam, że są naprawdę smaczne i warte spróbowania. Do takich dań należy właśnie włoskie danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust.




Składniki do wykonania kurczaka:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża szałwia
  • szynka parmeńska
  • żółty ser w kawałku
  • sól, pieprz
Składniki do przyrządzenia kaszy:
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • czosnek
  • świeża szałwia
  • oliwa z oliwek
  • 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)
  • suszone pomidory
  • sól, pieprz
Składniki sosu:
  • pół małej cebuli
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • czosnek
  • mała śmietana 12% lub 18%
  • odrobinę wina (można pominąć)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia kurczaka:

Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)

Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. 
Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).

Sposób przyrządzenia kaszy:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony czosnek oraz 2-3 listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.

Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:
  1. ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wody
  2. ugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wody
Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być).

Sposób przyrządzenia sosu:

Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.


Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.
Smacznego


0 komentarze