Czekolada ze sklepu, nie da się ukryć, jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś samemu wykonać czekoladę? Mam recepturę na łatwą i szybką w wykonaniu oraz przepyszną w smaku czekoladę domowej roboty. Jest oczywiście mega kalorycznym deserem, ale czasami można ulec małej pokusie ;)
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 3 łyżki kakao
- 500 g mleka w proszku
- masło
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuścić masło, a potem po kolei dodawać cukry, mleko (płynne nie w proszku) oraz kakao (im więcej dodamy kakao tym czekolada będzie ciemniejsza, ja niestety miałam tylko resztkę około 2 łyżek dlatego moja jest jaśniejsza). To wszystko zagotować, potem zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wszystko utrzeć. Czekoladę przełożyć do naczynia, w którym będziemy ją trzymać, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jeśli lubicie i macie ochotę na przykład na orzechy czy rodzynki to oczywiście możecie je dodać.
2 komentarze
Mogę jeszcze prosić o informację, ile tego mleka w proszku dodać? Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń