Domowa czekolada



Czekolada ze sklepu, nie da się ukryć, jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś samemu wykonać czekoladę? Mam recepturę na łatwą i szybką w wykonaniu oraz przepyszną w smaku czekoladę domowej roboty. Jest oczywiście mega kalorycznym deserem, ale czasami można ulec małej pokusie ;)

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • masło

Sposób przyrządzenia:

W garnku rozpuścić masło, a potem po kolei dodawać cukry, mleko (płynne nie w proszku) oraz kakao (im więcej dodamy kakao tym czekolada będzie ciemniejsza, ja niestety miałam tylko resztkę około 2 łyżek dlatego moja jest jaśniejsza). To wszystko zagotować, potem zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wszystko utrzeć. Czekoladę przełożyć do naczynia, w którym będziemy ją trzymać, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

Jeśli lubicie i macie ochotę na przykład na orzechy czy rodzynki to oczywiście możecie je dodać.

2 komentarze

  1. Mogę jeszcze prosić o informację, ile tego mleka w proszku dodać? Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń