Pstrąg tęczowy łososiowy

Pstrąg tęczowy łososiowy


Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia.


Składniki:
  • pstrąg tęczowy łososiowy (filet) 
  • masło czosnkowe
  • pół cytryny do skropienia ryby 
  • pomidory suszone w zalewie 
  • sól, pieprz 
  • makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) 

Sos:

  • 1/5 szklanki mleka 2% 
  • łyżka serka topionego
  • starty żółty ser (u mnie ementaler)
  • ser parmezan 
  • gałka muszkatołowa 
  • kilka różyczek brokuła

Sposób przyrządzenia:

 Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę.

Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.

Sposób przyrządzenia sosu:

Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku.

Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie.

2 komentarze