Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia.
Składniki:
- pstrąg tęczowy łososiowy (filet)
- masło czosnkowe
- pół cytryny do skropienia ryby
- pomidory suszone w zalewie
- sól, pieprz
- makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)
Sos:
- 1/5 szklanki mleka 2%
- łyżka serka topionego
- starty żółty ser (u mnie ementaler)
- ser parmezan
- gałka muszkatołowa
- kilka różyczek brokuła
Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę.
Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.
Sposób przyrządzenia sosu:
Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku.
Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie.
2 komentarze
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńPrzepis w sam raz na dzisiejszy piątek.
OdpowiedzUsuń