sobota, 7 marca 2015

Wytrawne muffinki



Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny, pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby nie marnować jedzenia.

Składniki na około 18 muffinek:
  • SKŁADNIKI SUCHE
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody 
  • pieprz, bazylia lub oregano 
  • SKŁADNIKI MOKRE
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • ser feta
  • pół papryki
  • mała pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • ser żółty 50 g

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej. 

Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel zBLOGowani.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Tasty Query - recipes search engine Przepisy Na - katalog Kulinarny Lista Blogów Kulinarnych Spis Stron Kulinarnych Katalog polskich blogów oraz agregator blogów w jednym. Przepisy kulinarne