Wytrawne muffinki



Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny, pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby nie marnować jedzenia.

Składniki na około 18 muffinek:
  • SKŁADNIKI SUCHE
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody 
  • pieprz, bazylia lub oregano 
  • SKŁADNIKI MOKRE
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • ser feta
  • pół papryki
  • mała pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • ser żółty 50 g

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej. 

Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.


2 komentarze