Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny, pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby nie marnować jedzenia.
Składniki na około 18 muffinek:
- SKŁADNIKI SUCHE
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pieprz, bazylia lub oregano
- SKŁADNIKI MOKRE
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- ser feta
- pół papryki
- mała pierś z kurczaka
- pół czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- ser żółty 50 g
Sposób przyrządzenia:
W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej.
Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
smakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P
OdpowiedzUsuńBez wątpienia wytrawne
OdpowiedzUsuń