Miniserniczki z gruszką

Miniserniczki z gruszką - sernik


Pokochacie te serniczki od pierwszego kęsa. Przepyszny deser, który szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy, gdyż jest naprawdę smaczny. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak.


Składniki:
  • 500 g sera ricotty
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duża gruszka
  • opakowanie kruchych ciasteczek

Sposób przyrządzenia:

Na początek kruszymy ciasteczka blenderem bądź w moździerzu i łączymy ze stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje ciastek z masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut.

Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę.
Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek.

Obraną gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.  

Jest to porcja na około 18 miniserniczków.

11 komentarze

  1. Świetne! Wypróbuję z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam Dziewczyny :) są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dużo czekolady, chętnie zrobię, ale jedynie z deserowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcialam zrobić tylko z deserowej, ale wygrał upór mojego męża :))

      Usuń
  4. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć, na Twój blog wpadłem całkiem przypadkiem
    (Upichcić). Chciałem się z Tobą
    skontaktować ponieważ chcę docenić Twoją pracę i wypromować Twój blog także u
    nas. Prowadzę przeglądarkę blogów www.przeglądarkablogów.pl
    Proszę o kontakt e-mailowy blog@przegladarkablogow.pl jeżeli jesteś
    zainteresowana trafić do nas do blogu tygodnia - poinstruuje co dalej:).
    Pozdrawiam serdecznie
    Adrian Naumowicz

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń