Po dłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na okres wiosenno-letni, kiedy pojawiają się świeże owoce. Nie obawiajcie się, że beza Wam nie wyjdzie, że jest za trudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania!
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- świeże owoce
Sposób przyrządzenia:
Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy tortu w tortownicy, bo nie uda się go wyjąć po upieczeniu a cały urok w wyglądzie :)
W misce umieszczamy 6 białek z odrobiną soli, wtedy piana na pewno ubije się szybciej...stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, miksujemy do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Do ubitych białek dodajemy łyżeczkę octu 10% i kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ubite białka wykładamy na obrysowany okrąg na blasze do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 1,5 godziny. Bezę studzimy, około godziny, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po osuszeniu bezy zabieramy się za ubicie słodkiej śmietanki z cukrem pudrem. Ponieważ tort jest słodki, to ja dodaje maksymalnie 3 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania śmietanki dodaję 2 śmietan fixy żeby utrzymać ładną jej konsystencję.
Śmietanę wykładam na tort bezowy i dekoruję świeżymi owocami. Zapewniam, że wszystkim posmakuje!
3 komentarze
Bardzo smakują mi torty bezowe, ten z owocami musi być w szczególności smaczny!
OdpowiedzUsuńextra to wyglada dobra robota ! :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisany artykuł :)
OdpowiedzUsuń