Tarta z cukinią i serem fetą


Najważniejsze jest ciasto na tartę.....moje sprawdzone, które wykorzystuję od niedawna i uważam za najsmaczniejsze. Polecam także z każdym innym wytrawnym, nie słodkim, farszem. W sezonie letnim uwielbiam wykorzystywać cukinię czy paprykę....tym razem nie faszeruję cukinii, tylko to ona stanowić dziś będzie składnik farszu ;)

Składniki na tartę:

  • 250 g mąki pszennej (można zmieszać z krupczatką)
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tym razem wykorzystałam moją ukochaną cukinię, z której można wyczarować przepyszne potrawy. 
Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki i kroimy w plastry o dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta. 

Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie.
Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz.

Tartę należy jeszcze piec około 20-30 minut....do ścięcia się masy śmietanowo-jajecznej.

1 komentarze