Karnawałowe serowe oponki





Dziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli ktoś nie lubi zabawy z drożdżami to polecam. Oponki są z dodatkiem białego sera, ale nie jest on wyczuwalny podczas jedzenia, także jest to znakomity sposób na "przemycenie" niejadkom trochę zdrowego twarogu.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0.5 kg białego sera (może być zmielony, ale nie musi być....grudek w oponkach nie będzie widać)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej


Sposób przyrządzenia:  

Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie kawałek odkrojonego ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy na dowolną grubość (u mnie około 0.5 cm). Z ciasta, za pomocą na przykład szklanki, wykrawamy okrąg, a następnie kieliszkiem wykrawamy środek, by powstała oponka. Czynność powtarzamy z całym ciastem, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy oponki z dwóch stron na rumiany kolor. Wykładamy je na papierowe serwetki, by ociekły z tłuszczu. Kiedy ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem z cukru pudru (cukier puder i odrobina ciepłej wody).




5 komentarze

  1. Ja oponki serowe bardzo chętnie robię nie tylko w czasie karnawału. W ogóle lubię takie smaki. Niby słodkie, ale jednak przełamane kontrastowym dodatkiem. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią przygotuję serowe oponki na karnawał, który zbliża się wielkimi krokami.

    OdpowiedzUsuń