Dziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli ktoś nie lubi zabawy z drożdżami to polecam. Oponki są z dodatkiem białego sera, ale nie jest on wyczuwalny podczas jedzenia, także jest to znakomity sposób na "przemycenie" niejadkom trochę zdrowego twarogu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 0.5 kg białego sera (może być zmielony, ale nie musi być....grudek w oponkach nie będzie widać)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie kawałek odkrojonego ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy na dowolną grubość (u mnie około 0.5 cm). Z ciasta, za pomocą na przykład szklanki, wykrawamy okrąg, a następnie kieliszkiem wykrawamy środek, by powstała oponka. Czynność powtarzamy z całym ciastem, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy oponki z dwóch stron na rumiany kolor. Wykładamy je na papierowe serwetki, by ociekły z tłuszczu. Kiedy ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem z cukru pudru (cukier puder i odrobina ciepłej wody).
5 komentarze
Ja oponki serowe bardzo chętnie robię nie tylko w czasie karnawału. W ogóle lubię takie smaki. Niby słodkie, ale jednak przełamane kontrastowym dodatkiem. Polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńgenialnie smakuje !
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńZ chęcią przygotuję serowe oponki na karnawał, który zbliża się wielkimi krokami.
OdpowiedzUsuń