Murzynek z polewą to jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa, zaraz za karpatką :) mam wrażenie, że coraz rzadziej piecze się to ciasto, a przecież jest takie szybkie i proste w wykonaniu. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu. Polewy do murzynka nie trzeba robić osobno, gdyż jest już zawarta w składnikach ciasta. Ten przepis jest sprawdzony i przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Murzynka bardzo polubiła także moja córeczka, a dzieci przecież wiedzą co dobre :)
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 8 łyżek wody
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając.
Z zagotowanej masy odlać około pół szklanki płynu. Posłuży on jako polewa. Pozostałe składniki należy ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 5 żółtek, mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem odrobiny soli.
Murzynka przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 23x28 cm (biorąc większą formę, podwoiłabym ilość składników).
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
świetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńsmaczne , szybkie ciasto, polecam
OdpowiedzUsuń