Źle przyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim menu :) jest nie tylko dla wielbicieli szpinaku, ale także dla leniuchów, ponieważ jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu. Poza tym liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam!
Składniki:
- opakowanie szpinaku w liściach
- 1 l rosołu bądź bulionu z kostek
- pół dużej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jogurt naturalny
- naleśniki
Przepis na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- odrobina soli
Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej.
Sposób przyrządzenia:
W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także jogurt (do garnka lub bezpośrednio na talerz).
Zupę można podać z makaronem albo naleśnikami. Usmażone naleśniki należy zrolować, a potem pokroić na paseczki, które wrzucamy do zupy. Pychotka.
2 komentarze
pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuń