Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami



Jutro środa popielcowa także ryba podana na obiad wpasuje się idealnie. Flądra to bardzo delikatna ryba. W towarzystwie zapiekanych ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • odrobina soli

Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, do odpowiedniej ilości ryb.

Zapiekane ziemniaki:
  • ziemniaki
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków:

Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia.

Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się ziemniaków. Ja lubię kiedy są chrupkie.

3 komentarze