Makrela to absolutny klasyk jeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki!
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1-2 marchewki średniej wielkości
- 50 g ryżu
- 1 cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego warte :) w międzyczasie gotujemy na sypko ryż z małą łyżeczką soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę z marchewką, podlewamy delikatnie wodą, by się nie spaliło i dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz sporo słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Potem mieszamy w misce makrelę, ryż oraz marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do spożycia.
7 komentarze
Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńextra wygladajacy blog i ciekawe inspiracje !
OdpowiedzUsuńsuper blog i propozycje !
OdpowiedzUsuńjeden z lepszych blogów w polsce
OdpowiedzUsuńmoj ulubiony blog
OdpowiedzUsuńBlogi kulinarne zawsze u mnie mile widziane w zakładce.
OdpowiedzUsuńNie przyszło mi do głowy, aby zrobić w domu paprykarz.
OdpowiedzUsuń