Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.
Składniki:
- 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej
- łyżka cukru
- 1 jajko
- 400 ml maślanki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem.
Wskazówki:
Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek.
0 komentarze