Bułki na maślance



Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.



Składniki:
  • 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 400 ml maślanki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem.

Wskazówki: 

Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek.



0 komentarze