Spaghetti



Jak się przekonacie na moim blogu mam duży sentyment do Włoch i włoskiego jedzenia, dlatego nie może zabraknąć przepisu na spaghetti. Podam tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu.




Praktyczna wskazówka: 

Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti.


Składniki:  
  • pół opakowania makaronu do spaghetti
  • 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • ser (np. parmezan czy pecorino)
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek bądź olej

Sposób przyrządzenia:

Kroimy w kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.

W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. 

Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią.
Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób.





0 komentarze