Składniki:
- 100 g kruchych ciastek
- 100 g masła
- 500 g truskawek
- 200 g białej czekolady
- 400 g serka typu Philadelphia
- 25 g cukru
- 170 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki gorącej wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
W blenderze kruszymy ciastka, a następnie łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy.
Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru.
Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania.
Wskazówki:
Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje.
0 komentarze