Zostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby.
Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.
Wskazówki:
Pamiętajmy, żeby dodawać mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć jej za mało i podsypywać, niż dodać za dużo, bo wtedy kopytka wyjdą za twarde.
Kopytka można podawać z masłem, cukrem bądź cynamonem albo podać jako dodatek do dania głównego zamiast ziemniaków, kasz czy ryżu.
0 komentarze