Składniki zapiekanki:
- 1 por
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 mały kalafior
- 2 papryki: czerwona i żółta
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek bądź olej
- 200 g fety
Sos do zapiekanki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- 50 g sera żółtego
Sposób przyrządzenia:
Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami.
Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.
Wskazówki:
0 komentarze