Wiele osób nie robi ciasta drożdżowego w obawie, że źle wyrobi ciasto, które potem nie wyrośnie lub będzie za twarde. Sama tak myślałam dopóki nie zrobiłam ciasta według poniższego przepisu, który znalazłam na blogu http://zyciezapetytem.pl/nocny-drozdzowiec-owocami-kruszonka/ . Ciasto wychodzi przepyszne i soczyste, a do jego wykonania nie potrzeba dużo czasu. Ciasto drożdżowe w wykonaniu Babci mojego Męża stanowiło dla nas pyszną przekąskę podczas wędrówek po górskich szlakach, ale dziś kiedy Babci już z nami nie ma, będę się starała godnie zastąpić tamto ciasto drożdżowe.
Składniki:
Następujące składniki wrzucamy po kolei do miski (nie mieszamy ich ze sobą), potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc.
- 10 dkg drożdży
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka oleju
Sposób przyrządzenia:
Rano wsypujemy do podanych wyżej składników 1 kg mąki pszennej i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.
Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
0 komentarze