Składniki:
- 0.5 kg twarogu
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie białka możemy wbić całe jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.
Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem.
Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.
Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem.
Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.
0 komentarze