Składniki:
- 0.5 kg mięsa (np. biodrówki)
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g śmietany 12 %
- szczypta koperku do posypania dania na talerzu
- olej rzepakowy, sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo np. naturalną wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy.
By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki mąki, śmietanę i trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy.
Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis na kopytka znajduje się na moim blogu w daniach mącznych tutaj
Wskazówki:
Aby zagęszczając gulasz nie powstały nam grudki to najlepiej mieszankę z wody, mąki i śmietany przelać przez małe sitko, wtedy będziemy mieć pewność, że żadna gruda nie wpadnie nam do gulaszu.
Danie dla 2-3 osób.
0 komentarze