Kopytka



Zostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe!



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby.

Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.


Wskazówki:

Pamiętajmy, żeby dodawać mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć jej za mało i podsypywać, niż dodać za dużo, bo wtedy kopytka wyjdą za twarde.
Kopytka można podawać z masłem, cukrem bądź cynamonem albo podać jako dodatek do dania głównego zamiast ziemniaków, kasz czy ryżu.



0 komentarze