Mus czekoladowy z wiśniami



Składniki:
  • 250 g wiśni
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej 
  • 330 ml śmietany kremówki 30%


Sposób przyrządzenia:

Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i wtedy wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy.

Na dno pucharków wrzucamy po kilka, najlepiej wydrylowanych, wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować wiśniami i miętą.


Wskazówki:

W moim przepisie użyłam czekolady mlecznej, ale mus będzie równie pyszny, gdy użyjemy czekolady gorzkiej dodając ok. 2-3 łyżek cukru.

Taka ilość starcza dla 4 osób.

2 komentarze

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśnie i czekolada to połączenie, które zawsze się sprawdza i często stosuję je w swojej kuchni. Co prawda korzystam z innego przepisu na mus czekoladowy https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ ale myślę, że efekt jest podobny jak w Twoim przepisie. Szczególnie polecam wielbicielom czekolady

    OdpowiedzUsuń