Składniki:
- 250 g wiśni
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 330 ml śmietany kremówki 30%
Sposób przyrządzenia:
Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i wtedy wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy.
Na dno pucharków wrzucamy po kilka, najlepiej wydrylowanych, wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować wiśniami i miętą.
Wskazówki:
W moim przepisie użyłam czekolady mlecznej, ale mus będzie równie pyszny, gdy użyjemy czekolady gorzkiej dodając ok. 2-3 łyżek cukru.
Taka ilość starcza dla 4 osób.
Taka ilość starcza dla 4 osób.
2 komentarze
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWiśnie i czekolada to połączenie, które zawsze się sprawdza i często stosuję je w swojej kuchni. Co prawda korzystam z innego przepisu na mus czekoladowy https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ ale myślę, że efekt jest podobny jak w Twoim przepisie. Szczególnie polecam wielbicielom czekolady
OdpowiedzUsuń