Kruche ciasteczka



Ciasteczka ze sklepu mają przerażająco długą listę składników i konserwanty, a moja lista składników jest bardzo krótka a sposób ich wykonania jest dziecinnie prosty. Ostatnio podawałam przepis na ciasteczka owsiane, a tym razem będą to kruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.



Składniki:
  • 250 g masła (można użyć margarynę)
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto. Kulę przyrządzonego ciasta dzielimy na kilka mniejszych części, które po kolei wałkujmy i wykrawamy ciasteczka. Kształty mogą być dowolne. Nawet jeśli nie posiadacie w domu foremek do ciasteczek, nożem możecie wykrawać dowolne wzory.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i trzymamy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wskazówki:

Połowę ciasteczek robiłam w formie uśmiechniętych buziek, a druga połowa to zwykłe kółeczka, ponieważ chciałam do środka włożyć dżem. W ten sposób powstały jeszcze ciekawsze ciastka.

0 komentarze