Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy.
Składniki:
- opakowanie tortellini, np. z szynką
- 2 duże pomidory
- 1 duży zielony ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie smaki się połączyły, a potem już tylko jeść.
0 komentarze