Pleśniak



Nie wiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę dni, jest proste i szybkie w wykonaniu.





Składniki:
  • 4 i pół szklanki mąki pszennej
  • 400 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • dżem wiśniowy

Sposób przyrządzenia:

Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną.

Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 40 x 24 cm). Na to rozsmarować dżem. Kolejną warstwę stanowi ciemne ciasto, które można zetrzeć na tarce. Na to wykładamy ubite białka. Na wierzch ścieramy ostatnią jasną część ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 35 minut.

0 komentarze