- 25 dag mąki
- 12 dag masła (bądź margaryny)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.
Składniki na farsz:
- opakowanie szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%
- 3 jajka
- ser żółty do starcia
- sól, pieprz
- filet z piersi kurczaka
Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie.
Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy.
W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.
Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wskazówki:
Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto należy podwoić.
2 komentarze
Najlepsza tarta jaką jadłam :D POLECAM !!!
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuń