3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia


Nie da się ukryć, że 3 bit to bardzo słodkie ciasto, ale niektórzy za to właśnie uwielbiają desery :) słodkie, ale pyszne. Dużym plusem jest to, że nie trzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał.




Składniki:
  • 2 duże opakowania herbatników petitków
  • 1 masa krówkowa z puszki
  • 2 kremy do karpatki
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 fixy do ubicia śmietany
  • cukier puder
  • czekolada do dekoracji ciasta

Sposób przyrządzenia:

Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki.

Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję oraz łyżkę lub dwie cukru pudru. Na śmietanę wykładamy kolejną warstwę petitków. Na koniec ciasto dekorujemy startą czekoladą.

Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na parę godzin przed podaniem.

1 komentarze

  1. Przepis bardzo ciekawy, jednak mam do Ciebie pytanie, którym z tych blenderów https://duka.com/pl/agd/blendery będzie mi najwygodniej wykonać masę na to ciasto? Możesz mi doradzić, który z nich powinnam kupić?

    OdpowiedzUsuń