Piernik na Boże Narodzenie

Piernik na Boże Narodzenie


Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • słoik powideł śliwkowych około 250 g
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia i sody
  • przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy do piernika
  • starta skórka z pomarańczy
  • orzechy, bakalie

Sposób przyrządzenia:

W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:
  1. masło
  2. miód
  3. powidła śliwkowe
  4. kakao
  5. przyprawy korzenne
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach.

9 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny :-) mialam okazję konsumowac :-)

      Usuń
  2. Fantastyczny zapach:) jak przechować ciasto do świąt? wystudzone zawinąć w ściereczkę i folię? Trzymać w ciepłym, czy chłodnym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piernik zawijam w 2 torebki foliowe i trzymam wysoko na meblach w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopiero ostudzony piernik wkladam do torebek. Nie trzeba trzymać w lodowce, ale najlepsze bedzie miejsce chłodniejsze. U mnie takie jest właśnie w kuchni na meblach. Od lat tak przechowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za radę dotyczącą przechowywania. Piernik był PRZEPYSZNY. Zniknął bardzo szybko:( za rok upiekę dwa. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę bardzo miło to czytać! Również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych pysznosci na stole :) zapraszam do regularnego odwiedzania bloga :)

      Usuń
  6. Marta, piernik genialny :)
    ja w tym roku trochę się zgapiłam i piernika robiłam dopiero 23 grudnia i już nie ma po nim śladu :) mimo, iż nie leżakował był pyszny :) dzięki za przepis, będę częściej odwiedzała Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń